DELAVNICE IN PREDAVANJA ZA VINOGRADNIKE IN VINARJE

izobrazevanjaVerjetno smo enakega mnenja, da so vina takšna kot ljudje.  Različna in zapletena.  Zato je pridelava in spoznavanje vina  zelo osebno početje. Na preprost in uporaben način vas popeljem skozi skrivnostni svet vina. Svet zapletene pridelave in zakonitosti okušanja vina. 

ZNANJE JE HRBTENICA ODLIČNOSTI SLEHERNEGA VINA.

Skozi stoletja se je izkazalo da znanje, praksa in izkušnje izostrijo občutek. Potrdilo se je, da je enologija umetnost, ustvarjalnost in množica pravih odločitev v pravem trenutku.

Svoje znanje in izkušnje na področju pridelave, pokušanja, ocenjevanja in opisovanja vina delim z vami na predavanjih in delavnicah. Tematika je prilagojena vašim željam in potrebam. Najpogosteje izbrane teme za predavanja in delavnice:

DELOVNA DEGUSTACIJA

Pokušanje moštov, mladih vin in vin v različnih fazah zorenja. Usmerjanje razvoja čutil v smer spoznavanja pozitivnih senzoričnih lastnosti, značaja vinskih sort in pravočasnega zaznavanja bolezni in napak vin. Pokušina zajema predlog potrebnih enoloških ukrepov in definicijo organoleptičnega profila vina.

PRIPRAVA NA TRGATEV

Pravilna priprava na trgatev je osnova za pridelavo dobrega vina. Izpostavimo lastnosti vinskega letnika, njegove prednosti in nevarnosti. Poudarek je na pravilni trgatvi, predelavi grozdja, obdelavi mošta, pravilnem poteku alkoholnega vrenja in negi mladega vina.

PRAVILNA PRIPRAVA IN UPORABA ENOLOŠKIH SREDSTEV

Za najboljši učinek enoloških sredstev je pomembna izbira ustreznega enološkega sredstva in njegova pravilna priprava. Podrobneje bomo spoznali dovoljena enološka sredstva, kvasovke, filtracije in zakonodajo na tem področju.

NEGA VINA IN STEKLENIČENJE

Tematika predavanja zajema zadnjo fazo zorenja vina in pripravo vin za trg. Pomembno je pravilno lepšanje vina, stabilizacija vina, sterilna filtracija, pravilno stekleničenje in oprema steklenic ob upoštevanju zakonodaje na področju označevanja vina.

METODE OCENJAVANJA VIN

Predstavitev metod ocenjevanja vina. Spoznavanje različnih stilov vina, sortnih lastnosti vina in podrobnejša predstavitev organoleptične ocene vina.

VINSKA SENZORIKA

Spoznavanje sortnih lastnosti posameznih vinskih sort. Prepoznavanje različnih stilov in kakovosti vin. Ločevanje pogosto modnega stila vina od napak in bolezni. Spoznavanje osnovnih karakteristik mirnih vin in penin. Izpostavili vidne zaznave, zaznavanje vonja in zaznava okusa vina.  Veliko pozornosti namenili prepoznavanju osnovnih sortnih lastnosti vin. Se naučili razvrstiti vino glede na različne stile in kakovosti mirnih vin ter penin.

Rezervacija termina in lokacije  je na podlagi dogovora na tel. št. 041-793-832,Darja Bovha