MAŠNO VINO

Po nekaj letni odsotnosti so zopet z vami vina blagovne znamke MAŠNO VINO. Obujamo, ohranjamo in oživljamo nostalgijo slastnih okusov in originalnosti Mašnih vin.

Zaščita kakovosti in originalnosti Mašnih vin

Značilnost linije Mašno vino je pridelava vin iz zdravega, v nekaterih primerih tudi rahlo prezrelega grozdja. Posebnost vin je kompleksna sortna cvetica in ostanek sladkorja, ki je elegantno vgrajen v telo vina. Vina so naravna od trte. V smislu bogoslužnih določil Katoliške cerkve in po Zakoniku cerkvenega prava, kan. 924/3 so primerna kot Mašno vino. Za pristnost in originalnost Mašnih vin se uporablja logotip: motiv pikapolonic v obliki grozda, napis Mašno vino, pri nekaterih vinih tudi podoba blaženega škofa Martina Slomška na etiketi.

Bog je vinsko trto ustvaril človeku v veselje

S širjenjem krščanstva se je širila tudi vinska trta. V Evropi so jo v 12. in 13. stoletju vzgajali duhovniki v samostanih. Mašno vino ni služilo zgolj za bogoslužje, uporabljalo se je tudi za hrano in trgovino. Duhovniki so pisali priročnike o tem, kako naj vinogradniki pridelajo dobro vino. Med njimi sta bila tudi Matija Vrtovec in Anton Martin Slomšek. Slomšek je cenil vinsko trto in vino, priporočal je vino kot darilo za plačilo po poštenem delu. Pisal je pesmi o vinu in vinski kulturi. V svetem pismu piše, da je bog ustvaril vinsko trto človeku v veselje; veselje ob delu v vinogradu, trgatvi, kletarjenju, pitju, veselje ob prodaji vina in nenazadnje tudi veselje ob pitju vin.

ANDREJEVO VINO

Prijetna mešanica za užitek in sladkosti. Letnik 2015, polsladko.

KERNER

Mladost ujeta v kozarcu. Letnik 2016, polsladko.