RITOZNOJČAN

Hudomušnost in ime vina Ritoznojčan izvira iz imena naselja Ritoznoj. Ugodni naravni pogoji so pospešili razvoj vinogradništva, ki je zelo povzdignilo ime kraja in njegovega vina Ritoznojčana. Med ljudmi kroži več bolj ali manj navihanih zgodb o nastanku imena Ritoznoj. Ena od zgodb pravi, da se kraj tako imenuje zato, ker cerkev sv. Marjete, ki je nekakšno središče Ritoznoja, stoji ravno na sredi med dvema hribčkoma, ki od daleč pač izgledata kot zadnjica.

ritoznoj1

Druga bolj razširjena različica pa se vrača v čase, ko so vinogradniki vsa dela v vinogradih opravljali ročno, kar je od njih zahtevalo velik napor. Vinogradi ležijo na strminah. Vinogradniki med obdelovanjem vinske trte potočijo tudi kakšno kapljico potu. Znoj je tako tekel tudi po zadnjici in do imena Ritoznoj ni bilo več daleč.

Če sta ti dve zgodbi še tako simpatični, pa je verjetno še najbližje resnici ta, da naj bi imel nekoč v teh krajih svoje vinograde gof, vitez Snoj (Ritter von Snoj). Vaščani so skozi leta poenostavili izgovorjavo njegovega imena in nastal je Ritoznoj.

RITOZJOJČAN PTP

Hudomušen, mladosten posebnež bistriške pokrajine. Vinski letnik 2015, suho.